Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoja przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie. Obecnie barmaństwo jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa,obsługi konsumenta a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.
Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu

Informacje ogólne:
Liczba godzin: 30 
Zajęcia teoretyczne – 10h
Zajęcia praktyczne – 20h  

Cena kursu – 599 zł
PROGRAM KURSU: 

I. Zarys technologii i towaroznawstwa napojów
1. Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana

  • Przegląd towaroznawczy wódek
  • Wódki polskie
  • Whisky
  • Gin
  • Rum

2. Towaroznawstwo i technologia likierów

II. Historia napojów mieszanych
1. Genealogia napojów mieszanych

  • historia cocktail francuskich
  • historia cocktail angielskich
  • historia cocktail USA

2. Historia cocktaili na wybranych przykładach

  • Bloody Mary
  • Cuba Libre
  • Manhattan
  • Margarita
  • Martini
  • Old Fashioned

III. Charakterystyka napojów mieszanych
1. Fizjologia napojów mieszanych
2. Schemat wzajemnego kojarzenia się składników
3. Coctaile na bazie wódki
4. Coctaile na bazie whisky
5. Coctaile na bazie ginu
6. Coctaile na bazie rumu
7. Drinki sławnych barów i mistrzów świata

IV. Organizacja baru
1. Typy barów
2. Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru
3. Wykaz składników obowiązujących w barach
4. Miary barowe

V. Technika mieszania napojów gorących
1. Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących
2. Wygrzewanie szkła i sposoby flambirowania napojów
3. Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach

  • grog
  • krupnik
  • punch
  • mull
  • sangaree

VI. Technika mieszania napojów zimnych
1. Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych
2. Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych

  • shakery,
  • blender,
  • szkalnica barmańska

VII. Technika miksowania coctaili
1. Propedeutyka miksologii
2. Podstawowe elementy techniki miksowania
3. Podstawowe sposoby i metody miksowania

  • shaking
  • blending
  • building

4. Technika miksowania coctaili

  • Coctaile na bazie wódki czystej
  • Coctaile na bazie whisky
  • Coctaile na bazie ginu
  • Coctaile na bazie rumu
  • Coctaile na bazie tequili

5. Dodatki uzupełniające oraz zamienniki używane w miksologii

  • modyfikatory (likiery, kremy)
  • bonifikatory (bittersy)

Forma zaliczenia kursu:

  • egzamin teoretyczny i praktyczny
  • certyfikat w języku polskim i angielskim dodatkowo płatny (30zł)

Cena: 599  zł