Program kursu carvingu:
Część teoretyczna:

– definicja carvingu i historia sztuki carvingu,
– zasady i style w carvingu,

Rodzaje narzędzi do carvingu,

– zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędzi
w carvingu

– omówienie zasad i stylów carwingu

– omówienie rzeźby 3D
– narzędzia do carvingu: typy, rodzaje

– konserwacja, metody używania narzędzi do carvingu,

– rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon
– rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka
– wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb,
– zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,

– przydatność  umiejętności sztuki carvingu ,

Część praktyczna:

Wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów , rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach

Cel kursu: nabycie wiedzy w zakresie sztuki dekoracji potraw z wykorzystaniem  technik rzeźbienia w owocach i warzywach.

Cena kursu 600 zł

Czas trwania zajęć: 30 godzin dydaktycznych

( 10 godzin zajęć teoretycznych i 20 godzin zajęć praktycznych).