Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem i chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką. Aby zostać uczestnikiem szkolenia zaawansowanego i móc przystąpić do egzaminu potwierdzającego umiejętności w zakresie dietetyki, należy mieć skończony kurs dietetyki o zakresie podstawowym, organizowany przez Szkołę College Medyczny lub też inna placówkę. Ewentualnie ukończone studia pierwszego stopnia z zakresu technologii żywienia.

CENA: 900 zł

czas trwania kursu: 40 godzin

Absolwent kursu zaawansowanego:
Wie:

jak jest zbudowany i jak działa organizm ludzki
jak modyfikować dietę w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do preferencji pacjenta i jego możliwości finansowych
jak oceniać wybrane parametry ciała BMI, WHR, udział tkanki tłuszczowej
jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne organizmu PPM, CPM i określić wielkość deficytu energetycznego niezbędnego do ułożenia prawidłowej diety odchudzającej (bez efektu jo-jo)
jak wybrane czynniki psychiczne wpływają na powstawanie otyłości i chorób metabolicznych
jak efektywnie prowadzić rozmowę z pacjentem
jak dobierać indywidualny program treningowy w zależności od stanu zdrowia, wieku

Program szkolenia

Cały kurs trwa 40 godzin zegarowych i obejmuje następujące zagadnienia:

1. Charakterystyka funkcji narządów organizmu człowieka:

  • Budowa układu krwionośnego i limfatycznego
  • Budowa układu oddechowego
  • Budowa układu ruchowego
  • Budowa układu nerwowego i mózgu
  • Budowa narządów zmysłu
  • Budowa układu płciowego i wydalniczego

2. Określenie stanu odżywienia człowieka:

  • Ocena stanu odżywienia. Badania atropomentryczne
  • Ocena sposobu żywienia
  • Wykorzystywanie technik komputerowych do tworzenia i oceny jadłospisów

3. Zalecenia dietetyczne w róznych stanach chorobowych:

  • Żywienie dietetyczne. Klasyfikacja diet wg PAN
  • Niepożądana reakcja organizmu na pożywienie. Alergia pokarmowa, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów
  • Osteoporoza
  • Choroba refluksowa przełyku
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa
  • Zespół jelita drażliwego
  • Choroba uchyłkowa jelit. Zaparcia
  • Przewlekłe zapalenie trzustki
  • Wodobrzusze – następstwo marskości wątroby
  • Przewlekła niewydolność nerek
  • Zmęczenie. Depresja
  • Zapobieganie przerostowi prostaty poprzez odpowiednią dietę. Impotencja
  • Cukrzyca typu I i II

4. Jak efektywnie schudnąć – tworzenie indywidualnego programu odchudzającego:

  • Otyłość i nadwaga jako główne zagrożenia dla zdrowia człowieka
  • Żywienie w diecie ubogoenergetycznej. Produkty zalecane i przeciwwskazane
  • Dobór produktów i potraw w diecie ubogoenergetycznej
  • Przykłady posiłków w diecie ubogoenergetycznej
  • Diety niezbilansowane

5. Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów miedzyludzkich:

  • Podstawowa terminologia psychologiczna
  • Typy osobowości
  • Style komunikowania się. Techniki komunikacji werbalnej i formy komunikacji niewerbalnej
  • Charakterystyka potrzeb człowieka
  • Psychologiczne i społeczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem
  • Zasady prowadzenia dyskusji i negocjacji

6. Wysiłek fizyczny we wspomaganiu dietoterapii:

  • Aktywność fizyczna a funkcjonowanie organizmu
  • Wysiłek fizyczny a masa ciała
  • Przeciwwskazania do wysiłku fizycznego
  • Rodzaje wysiłków fizycznych
  • Zasady doboru ćwiczeń do treningu indywidualnego z uwzględnieniem przeciwwskazań zdrowotnych
  • Przygotowanie do aktywności fizycznej (dieta, odzież, czynniki środowiskowe i psychospołeczne)
  • Zasady budowania indywidualnego programu treningu odchudzającego

7. Elementy psychodietetyki

  • Czym zajmuje się psychodietetyka?
  • Biologiczne, społeczne i kulturowe funkcje jedzenia
  • Rodzaje zaburzeń w stylu odżywiania skutkujące otyłością
  • Psychologiczne konsekwencje otyłości
  • Zmiany psychologiczne wywołane stosowaniem diety i metody wsparcia psychologicznego
  • Praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem otyłym