PROGRAM KURSU:

BARISTYKA

Podstawy wiedzy o kawie, parametry espresso i inne popularne rodzaje kaw – teoria połączona z praktyczną nauką obsługi ekspresu ciśnieniowego.

ORGANIZACJA PRACY W BARZE

Zasady zamawiania towaru.
Rozliczenia codzienne i remanenty miesięczne.
Grafik pracy barmanów – postawa, funkcje, odpowiedzialność, zasady współpracy z pracownikami innych stanowisk.
Rozwiązywanie problemów: kary, motywacja, konsekwencja.
Wyjaśnienie często spotykanych zwrotów: rabat, storno.
Przykłady nadużyć ze strony barmanów, oraz managerów czy kelnerów.
Spotkania z zaproszonymi przedstawicielami firm alkoholowych,kawowych.

MIKSOLOGIA

Podstawy miksologii, zasady komponowania i wykonywania drinków – teoria.
Zasady układania karty drinków (standardy i kompozycje własne) – przykłady kart.
Praktyczne przygotowanie drinków standardowych – degustacje.
Zasady doboru urządzeń do baru (ekspres ciśnieniowy, zmywarka, kostkarka).
Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów

ENOLOGIA

Typologia wina – podział jakościowy; najważniejsze regiony winiarskie; odmiany winorośli.
Schematy karty win – rozpiętość asortymentu i cen w zależności od kategorii i charakteru lokalu; gotowe wzory kart win do wykorzystania.
Elementy doboru win do potraw.
Temperatury podawania win.
Serwis wina białego, czerwonego, dekantacja.
Degustacja wybranych win.
Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.

ORGANIZACJA SERWISU KELNERSKIEGO

Przygotowanie restauracji do pracy.
Asortyment zastawy stołowej – omówienie przykładów.
Nakrycie stołów – ćwiczenia.
Podział na rewiry.

OBSŁUGA KONSUMENTA

Kolejność obsługi.
Systemy obsługi: niemiecki, francuski – ćwiczenia.
Schemat karty menu – przykłady w oparciu o menu różnych restauracji.

ĆWICZENIA PRAKTYCZNE

Poruszanie się z tacą, z talerzami.
Przyjmowanie zamówienia i kolejność realizacji zamówienia.
Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.

CECHY DOBREGO MANAGERA

Teoria motywacji.
Piramida potrzeb.
Zasady negocjacji.
Zjawisko mobbingu.
Sposoby komunikacji i przekazywanie informacji zwrotnych.
Wymagający klient – rozwiązywanie sytuacji trudnych.

REKRUTACJA PRACOWNIKÓW

Ogłoszenie pracodawcy a CV pracownika.
Sposoby prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych – elementy komunikacji niewerbalnej.
Formalności związane z zatrudnianiem pracowników.

Elementy Prawa Pracy

Obowiązki pracownika i pracodawcy.
Rodzaje umów o pracę.
Zasady udzielania urlopów.
Szkolenia i awanse.
Wynagrodzenie, premie i podwyżki.
Grafiki a system pracy zmianowej.
Nagany, rozwiązywanie umów, świadectwa pracy.
Naruszanie przepisów Prawa Pracy.
Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.

ZARZĄDZANIE RESTAURACJĄ

Funkcjonalność zakładu gastronomicznego.
Wyposażenie restauracji.
Sanepid i jego wymagania.
Koncesja i sprzedaż alkoholu.
Zawieranie umów z dostawcami.
Organizowanie przyjęć bankietowych.
Elementy promocji i reklamy.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ MANAGERA

Rozliczanie restauracji, remanenty, inwentaryzacje.
Komputerowe systemy sprzedażowe.
Formy płatności.
Odpowiedzialność finansowa.
Odpowiedzi na pytania zadawane przez kursantów.

CENA KURSU: 1500 zł

Liczba Godzin: 60