Program kursu:

Wprowadzenie do Savoir Vivre

Historia Savoir Vivre

Etykieta stołu:

– Przywitanie

– Nakrycie stołu ( obrus, serwetki, naczynia)

– Jak posadzić gości przy stole

– Zachowanie się przy stole

– Konwersacja przy stole

– Rola sztućców, menu oraz dodatków znajdujących się na stole

– Zamawianie potraw i napoi

– Jak zamówić wino w restauracji

– Rola gospodarza

– Pożegnanie

4) Normy zachowania przy stole

– Poprawność jedzenia

– Elegancja Picia

– Różnorodność potraw – omówienie dań niełatwych ( jak jeść, czym jeść)

– Skomplikowane sytuacje ( jak wybrnąć, co powiedzieć)

5) Język Savoir Vivre

– Słowo

– Gest

– Dyskusja

– Język ciała

– Empatia/ Asertywność

6) Poprawna komunikacja i korespondencja

– Sztuka słuchania

– Dyskusja, rozmowa, monolog, forum , wystąpienia

– Niezręczności, omyłki, wpadki

– Przekaz wiadomości i informacji ( listy, telefony, maile)

6) Zasady ubioru ( prezentacja)

– Ubiór odpowiedni do okazji

– Makijaż właściwy do sytuacji

– Strój damski i męski – wyczucie dobrego smaku
Elementy garderoby zbędne i niezbędne w zależności od okazji , przyjęć

Przyjęcia , bankiety, wesela – zasady dobrego smaku, stylu,
zachowania

– Omówienie przyjęć ( podział na bankiety, przyjęcia weselne )

– Organizacja od A do Z przyjęcia weselnego ( recenzja menu,
zastawy, zaproszenia, winietki, dekoracja, rola rodziców,
państwo młodzi)

– Funkcje i przywileje gości i organizatorów

– Organizacja od A do Z bankietów oraz konferencji-
uprawnienia organizatorów oraz gości

Zasady zachowania się w miejscach pracy, w rodzinie,
na przyjęciach

– upominki, przyjmowanie delegacji, wyjazdy intergracyjne

Savoir-Vivre to znajomość obyczajów i form towarzyskich, zasad grzeczności,
sztuka postępowania w życiu i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach.

Czas trwania kursu: 8 godzin

Cena kursu: 350 zł