Po zaliczonym egzaminie, uczestnicy otrzymują zaświadczenie MEN uczestnictwa w „Kursie Sommelierskim” DODATKOWO PŁATNY CERTYFIKATw języku polskim i angielskim – 30zł

Kurs Sommelierski przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji, zarówno jako gość jak i pracownik. Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki. Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie.Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.

Proponowany Program:

Zawód Sommelier –omówienie
Geneza wina na świecie
Typologia win
Fizjologia smaku
Technologia produkcji win białych , różowych, czerwonych, musujących
Najważniejsze odmiany winorośli
Klasyfikacja jakościowa, przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec
Główne regiony produkcji wina
Jak czytać etykietę
Rodzaje korków, beczek, butelek
Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina
Temperatury podawania
Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury
Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie
Serwis win białych, czerwonych, musujących –ćwiczenia praktyczne (każdego dnia)
Napowietrzanie i dekantacja
Kolejność podawania win
Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje
Reklamacje
Rozmowa z klientem
Sposoby jak być dobrym sommelierem
Wino i potrawy – zasady ogólne
Omówienie karty win restauracji
Degustacje analityczne
Czas trwania kursu: 30 godzin

CENA KURSU: 700 zł

PO zakończeniu słuchacz otrzymuje zaświadczenie na druku MEN, dodatkowo certyfikat w cenie 30 zł