Szkolenie baristyczne I stopnia to: omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.
Prowadzony przez nas kurs baristyczny to w 70 % zajęcia praktyczne.
W przeliczeniu na uczestników zabezpieczamy po 0/4 kg kawy oraz 5 litrów mleka.
Robimy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato… kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju.
Przerabiamy również wstęp do Art – Latte, czyli malowanie za pomocą odpowiednio spienionego mleka dekoracji na kawie w postaci serca oraz rozety.

Czas trwania szkolenia: 10 godzin

Cena szkolenia: 350 zł

Proponowany program:

– Pochodzenie kawy
– Gatunki kaw
– Mieszanki kaw
– Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
– Wypalanie i przechowywanie kaw
– Kofeina i jaj wpływ na człowieka
– Parametry prawidłowego espresso
– Ristretto
– Americano
– Coretto
– Mocha
– Con Panna
– Cappuccino
– Latte Machiato
– Espresso Machiato
– Irish cafe
– Ice cafe
– Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso ( regulacja młynka )
– Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
– Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw
– Zajęcia praktyczne : wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów
– Zasady spieniania mleka do różnych kaw
– Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
– Latte art : ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta
– Malowanie wykałaczką
– Malowanie sosem czekoladowym