CELE:

Zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia oraz jego znaczenia w rozwoju dzieci i młodzieży. Podczas szkolenia dowiesz się m.in. jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami, a także jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych i uczestniczyć w ich rozwoju.     

ADRESACI: 

Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
• placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy,
specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
• osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki.

PROGRAM:

  1. Prawidłowe żywienie – podstawy.
  2. Jakie pomoce naukowe wykorzystać, by skomponować jadłospis – normy żywienia, rozporządzenia.
  3. Obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych.
  4. Zapoznanie się z gotowymi schematami jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
  5. Najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich skutki.
  6. Diety eliminacyjne, wegetariańskie – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa, wegetariańska.
  7. Oznaczanie alergenów, zapis kaloryczności dań na jadłospisie.
  8. Wykaz produktów spożywczych zalecanych i niezalecanych przez Sanepid.
  9. Planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej.
  10. Szacowanie zawartości soli, cukru, tłuszczu w produktach i potrawach.
  11. Wspólna ocena ułożonych jadłospisów.
  12. Obliczanie średniej normy ważonej na energię.

 

LICZBA GODZIN: 8 h

CENA: 450 zł

 

ZAPEWNIAMY:

  • materiały szkoleniowe
  • wyposażone sale
  • kameralne grupy

 

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł