CELE:
Zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia oraz jego znaczenia w rozwoju dzieci i młodzieży. Podczas szkolenia dowiesz się m.in. jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami, a także jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych i uczestniczyć w ich rozwoju.
ADRESACI:
Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
• placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy,
specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
• osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki.
PROGRAM:
- Prawidłowe żywienie – podstawy.
- Jakie pomoce naukowe wykorzystać, by skomponować jadłospis – normy żywienia, rozporządzenia.
- Obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych.
- Zapoznanie się z gotowymi schematami jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich skutki.
- Diety eliminacyjne, wegetariańskie – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa, wegetariańska.
- Oznaczanie alergenów, zapis kaloryczności dań na jadłospisie.
- Wykaz produktów spożywczych zalecanych i niezalecanych przez Sanepid.
- Planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej.
- Szacowanie zawartości soli, cukru, tłuszczu w produktach i potrawach.
- Wspólna ocena ułożonych jadłospisów.
- Obliczanie średniej normy ważonej na energię.
LICZBA GODZIN: 8 h
CENA: 450 zł
ZAPEWNIAMY:
- materiały szkoleniowe
- wyposażone sale
- kameralne grupy
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł