Cel kursu:
Kursant dowie się, w jaki sposób przygotować się do kontroli sanitarnej i jakie dokumenty zgromadzić. Jak weryfikować dokumenty takie jak upoważnienie, protokół pokontrolny i jak przebiega postępowanie administracyjne. Dowie się również, jakie działania podjąć w przypadku, w którym nie zgadza się z decyzją sanepidu.
Program kursu:
-Fakty i mity kontroli sanitarnych
– Rodzaje kontroli i uprawienia inspektorów sanitarnych
– Kontrola na zgłoszenie – zasady weryfikacji jej autentyczności
– Przebieg niezapowiedzianej kontroli – jak się przygotować
– Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów
– Nieobecność właściciela a kontrola sanitarna – zasady postępowania
– Wszczęcie postępowania administracyjnego – co dalej
– Przetwory własne – jakie wytyczne trzeba spełnić, aby sprzedawać wyroby własne
– Mrożenie produktów – kiedy jest możliwe i w jakich warunkach
– Przechowywanie żywności – zasady segregacji w chłodni i lodówkach
– Lokal gastronomiczny a świadczenie usług cateringowych – niezbędne pozwolenia
– Kontrola sanitarna w food truckach
– Tort weselny i stół wiejski vs. odpowiedzialność za zatrucia
– Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP
Czas trwania: 3 h
Cena kursu: 199 zł
Zapewniamy:
-materiały szkoleniowe,
-wyposażone sale,
-kameralne grupy.
Po kursie uczestnik otrzymuje:
– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.