CELE:

Obecnie profesja ta jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa, obsługi konsumenta, a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu, który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych, jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.

ADRESACI:

Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoją przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie.

EFEKTY KSZTAŁCENIA:

Uczestnik po szkoleniu nabywa specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności z zakresu barmańskiego.

PROGRAM:

Zajęcia teoretyczne – 10 h.

Zajęcia praktyczne – 20 h.

I Zarys technologii i towaroznawstwa napojów.

  1. Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana.
  • Przegląd towaroznawczy wódek.
    • Wódki polskie.
    • Whisky.
    • Gin.
    • Rum.
  1. Towaroznawstwo i technologia likierów.
  1. Historia napojów mieszanych.
  1. Genealogia napojów mieszanych:
  • historia koktajli francuskich,
  • historia koktajli angielskich,
  • historia koktajli amerykańskich.
  1. Historia koktajli na wybranych przykładach:
  • Bloody Mary,
  • Cuba Libre,
  • Manhattan,
  • Margarita,
  • Martini,
  • Old Fashioned.

III. Charakterystyka napojów mieszanych. 

  1. Fizjologia napojów mieszanych.
  2. Schemat wzajemnego kojarzenia się składników.
  3. Koktajle na bazie wódki.
  4. Koktajle na bazie whisky.
  5. Koktajle na bazie ginu.
  6. Koktajle na bazie rumu.
  7. Drinki sławnych barów i mistrzów świata.
  1. Organizacja baru.
  1. Typy barów.
  2. Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru.
  3. Wykaz składników obowiązujących w barach.
  4. Miary barowe.
  1. Technika mieszania napojów gorących.
  1. Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących.
  2. Wygrzewanie szkła i sposobyflambirowanianapojów.
  3. Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach:
  • grog,
  • krupnik,
  • punch,
  • mull,
  • sangaree.
  1. Technika mieszania napojów zimnych.
  2. Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych.
  3. Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych:
  • shakery,
  • blender,
  • szklanica barmańska

VII. Technika miksowania koktajli. 

  1. Propedeutyka miksologii.
  2. Podstawowe elementy techniki miksowania.
  3. Podstawowe sposoby i metody miksowania:
  • shaking,
  • blending,
  • building.

LICZBA GODZIN: 30h

CENA: 600zł

 

ZAPEWNIAMY:

  • Komplet materiałów dydaktycznych
  • Certyfikat ukończenia szkolenia

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł