CELE:
Obecnie profesja ta jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa, obsługi konsumenta, a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu, który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych, jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.
ADRESACI:
Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoją przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Uczestnik po szkoleniu nabywa specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności z zakresu barmańskiego.
PROGRAM:
Zajęcia teoretyczne – 10 h.
Zajęcia praktyczne – 20 h.
I Zarys technologii i towaroznawstwa napojów.
- Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana.
- Przegląd towaroznawczy wódek.
- Wódki polskie.
- Whisky.
- Gin.
- Rum.
- Towaroznawstwo i technologia likierów.
- Historia napojów mieszanych.
- Genealogia napojów mieszanych:
- historia koktajli francuskich,
- historia koktajli angielskich,
- historia koktajli amerykańskich.
- Historia koktajli na wybranych przykładach:
- Bloody Mary,
- Cuba Libre,
- Manhattan,
- Margarita,
- Martini,
- Old Fashioned.
III. Charakterystyka napojów mieszanych.
- Fizjologia napojów mieszanych.
- Schemat wzajemnego kojarzenia się składników.
- Koktajle na bazie wódki.
- Koktajle na bazie whisky.
- Koktajle na bazie ginu.
- Koktajle na bazie rumu.
- Drinki sławnych barów i mistrzów świata.
- Organizacja baru.
- Typy barów.
- Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru.
- Wykaz składników obowiązujących w barach.
- Miary barowe.
- Technika mieszania napojów gorących.
- Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących.
- Wygrzewanie szkła i sposobyflambirowanianapojów.
- Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach:
- grog,
- krupnik,
- punch,
- mull,
- sangaree.
- Technika mieszania napojów zimnych.
- Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych.
- Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych:
- shakery,
- blender,
- szklanica barmańska
VII. Technika miksowania koktajli.
- Propedeutyka miksologii.
- Podstawowe elementy techniki miksowania.
- Podstawowe sposoby i metody miksowania:
- shaking,
- blending,
- building.
LICZBA GODZIN: 30h
CENA: 600zł
ZAPEWNIAMY:
- Komplet materiałów dydaktycznych
- Certyfikat ukończenia szkolenia
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł