Liczba godzin: 30 godzin
Cena szkolenia: 599zł
Warunki uczestnictwa:
- Ukończone 18 lat;
- kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
- wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w sekretariacie College Medyczny );
- KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
- Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego.
Cel szkolenia:
Obecnie barmaństwo jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa,obsługi konsumenta, a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu, który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych, jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.
Grupa docelowa:
Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoją przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie.
Ramowy program kursu:
Zajęcia teoretyczne – 10 h.
Zajęcia praktyczne – 20 h.
I Zarys technologii i towaroznawstwa napojów.
- Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana.
- Przegląd towaroznawczy wódek.
- Wódki polskie.
- Whisky.
- Gin.
- Rum.
- Towaroznawstwo i technologia likierów.
II. Historia napojów mieszanych.
- Genealogia napojów mieszanych:
- historia koktajli francuskich,
- historia koktajli angielskich,
- historia koktajli amerykańskich.
- Historia koktajli na wybranych przykładach:
- Bloody Mary,
- Cuba Libre,
- Manhattan,
- Margarita,
- Martini,
- Old Fashioned.
III. Charakterystyka napojów mieszanych.
- Fizjologia napojów mieszanych.
- Schemat wzajemnego kojarzenia się składników.
- Koktajle na bazie wódki.
- Koktajle na bazie whisky.
- Koktajle na bazie ginu.
- Koktajle na bazie rumu.
- Drinki sławnych barów i mistrzów świata.
IV. Organizacja baru.
- Typy barów.
- Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru.
- Wykaz składników obowiązujących w barach.
- Miary barowe.
V. Technika mieszania napojów gorących.
- Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących.
- Wygrzewanie szkła i sposobyflambirowanianapojów.
- Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach:
- grog,
- krupnik,
- punch,
- mull,
- sangaree.
- Technika mieszania napojów zimnych.
- Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych.
- Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych:
- shakery,
- blender,
- szklanica barmańska
VII. Technika miksowania koktajli.
- Propedeutyka miksologii.
- Podstawowe elementy techniki miksowania.
- Podstawowe sposoby i metody miksowania:
- shaking,
- blending,
- building.
- Technikamiksowania koktajli:
- koktajle na bazie wódki czystej,
- koktajle na bazie whisky,
- koktajle na bazie ginu,
- koktajle na bazie rumu,
- koktajle na bazie tequili.
- Dodatki uzupełniające oraz zamienniki używane w miksologii:
- modyfikatory (likiery, kremy),
- bonifikatory (bittersy).
- Forma zaliczenia kursu:
egzamin teoretyczny i praktyczny,
certyfikat w języku polskim i angielskim dodatkowo płatny (30 zł).
Efekty uczenia się:
Uczestnik po szkoleniu nabywa specjalistycznej wiedzy oraz umiejętności z zakresu barmańskiego.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
- Komplet materiałów dydaktycznych.
- Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.