Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoją przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie. Obecnie barmaństwo jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa,obsługi konsumenta, a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu, który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych, jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.
Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu.

Informacje ogólne:
Liczba godzin: 30.
Zajęcia teoretyczne – 10 h.
Zajęcia praktyczne – 20 h. 

Cena kursu – 599 zł.
PROGRAM KURSU: 

I. Zarys technologii i towaroznawstwa napojów.
1. Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana.

  • Przegląd towaroznawczy wódek.
  • Wódki polskie.
  • Whisky.
  • Gin.
  • Rum.

2. Towaroznawstwo i technologia likierów.

II. Historia napojów mieszanych.
1. Genealogia napojów mieszanych:

  • historia koktajli francuskich,
  • historia koktajli angielskich,
  • historia koktajli amerykańskich.

2. Historia koktajli na wybranych przykładach:

  • Bloody Mary,
  • Cuba Libre,
  • Manhattan,
  • Margarita,
  • Martini,
  • Old Fashioned.

III. Charakterystyka napojów mieszanych.
1. Fizjologia napojów mieszanych.
2. Schemat wzajemnego kojarzenia się składników.
3. Koktajle na bazie wódki.
4. Koktajle na bazie whisky.
5. Koktajle na bazie ginu.
6. Koktajle na bazie rumu.
7. Drinki sławnych barów i mistrzów świata.

IV. Organizacja baru.
1. Typy barów.
2. Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru.
3. Wykaz składników obowiązujących w barach.
4. Miary barowe.

V. Technika mieszania napojów gorących.
1. Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących.
2. Wygrzewanie szkła i sposoby flambirowania napojów.
3. Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach:

  • grog,
  • krupnik,
  • punch,
  • mull,
  • sangaree.

VI. Technika mieszania napojów zimnych.
1. Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych.
2. Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych:

  • shakery,
  • blender,
  • szklanica barmańska

VII. Technika miksowania koktajli.
1. Propedeutyka miksologii.
2. Podstawowe elementy techniki miksowania.
3. Podstawowe sposoby i metody miksowania:

  • shaking,
  • blending,
  • building.

4. Technika miksowania koktajli:

  • koktajle na bazie wódki czystej,
  • koktajle na bazie whisky,
  • koktajle na bazie ginu,
  • koktajle na bazie rumu,
  • koktajle na bazie tequili.

5. Dodatki uzupełniające oraz zamienniki używane w miksologii:

  • modyfikatory (likiery, kremy),
  • bonifikatory (bittersy).

Forma zaliczenia kursu:

  • egzamin teoretyczny i praktyczny,
  • certyfikat w języku polskim i angielskim dodatkowo płatny (30 zł).

Cena: 599  zł.