Program kursu carvingu:
Część teoretyczna:

Definicja carvingu i historia sztuki carvingu.
Zasady i style w carvingu.
Rodzaje narzędzi do carvingu:
– zasady i sposoby bezpiecznego używania narzędzi w carvingu,
– omówienie zasad i stylów carvingu,
– omówienie rzeźby 3D,
– narzędzia do carvingu: typy, rodzaje,
– konserwacja, metody używania narzędzi do carvingu,
– rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach: arbuz, melon,
– rzeźbienie motywów kwiatowych w warzywach: dynia, marchew, burak, ogórek, rzodkiewka,
– wykonywanie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie poszczególnych rzeźb,
– zabezpieczenie i pielęgnacja wykonanych prac,
– przydatność  umiejętności sztuki carvingu.

Część praktyczna:

Wycinanie liści i kwiatów z różnych owoców i warzyw oraz tworzenie kompozycji przestrzennej z wykonanych elementów, rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach.

Cel kursu: nabycie wiedzy w zakresie sztuki dekoracji potraw z wykorzystaniem  technik rzeźbienia w owocach i warzywach.

Cena kursu 600 zł.

Czas trwania zajęć: 30 godzin dydaktycznych

(10 godzin zajęć teoretycznych i 20 godzin zajęć praktycznych).