Uncategorized

CELE: 

Po ukończeniu kursu cukierniczego uczestnik wykorzysta nabyte umiejętności w przyszłej pracy cukiernika.

ADRESACI:

Kurs dedykowany jest dla osób, które:

  • ukończyły 18 rok życia
  • posiadają dobry stan zdrowia
  • nie mają przeciwwskazań lekarskich do pracy w gastronomii

PROGRAM: 

  1. Podstawowe wiadomości z zakresu gastronomii i cukiernictwa
  2. a) terminologia stosowana w gastronomii i cukiernictwie,
  3. b) normy pokarmowe, obliczanie wartości odżywczej potraw, składniki żywności, piramida zdrowego żywienia,
  4. c) surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów,
  5. d) techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji,
  6. e) najnowsze osiągnięcia w dziedzinie gastronomii i cukiernictwa.,
  7. Przepisy BHP i HACCP
  8. a) przepisy BHP i przeciwpożarowe,
  9. b) zasady utrzymania, wymogi systemu HACCP,
  10. a) nowoczesne urządzenia w gastronomii i cukiernictwie,
  11. b) organizacja stanowiska pracy i jego wyposażenie,
  12. c) zastosowanie nowoczesnych urządzeń w utrzymaniu wysokiego standardu wyrobów.
  13. Technologie prac cukierniczo -ciastkarskich
  14. a) procesy technologiczne stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych – obróbka termiczna,
  15. b) technologia prac ciastkarsko – cukierniczych,
  16. c) receptury różnych wyrobów cukierniczych – sporządzanie różnego rodzaju ciast i wyrobów cukierniczych oraz sporządzanie kremów, mas, polew itp.
  17. d) sposoby dekorowania różnych wyrobów,
  18. e) wyroby cukiernicze na specjalne okazje – wyroby bankietowe, ekspozycje i aranżacja na stołach bankietowych i okolicznościowych.
  19. Zajęcia praktyczne
  20. a) gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym,
  21. b) procesy produkcji wyrobów cukierniczych.

 

PO UKOŃCZENIU KURSU ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA TYTUŁU CZELADNIKA

 

LICZBA GODZIN: 120h

CENA: 2000zł

 

ZAPEWNIAMY:

  • materiały szkoleniowe
  • wyposażone sale
  • kameralne grupy

 

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł