CELE:
Po ukończeniu kursu cukierniczego uczestnik wykorzysta nabyte umiejętności w przyszłej pracy cukiernika.
ADRESACI:
Kurs dedykowany jest dla osób, które:
- ukończyły 18 rok życia
- posiadają dobry stan zdrowia
- nie mają przeciwwskazań lekarskich do pracy w gastronomii
PROGRAM:
- Podstawowe wiadomości z zakresu gastronomii i cukiernictwa
- a) terminologia stosowana w gastronomii i cukiernictwie,
- b) normy pokarmowe, obliczanie wartości odżywczej potraw, składniki żywności, piramida zdrowego żywienia,
- c) surowce i materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie – sposoby doboru surowców do poszczególnych wyrobów,
- d) techniki rozpoznawania przydatności surowców do produkcji,
- e) najnowsze osiągnięcia w dziedzinie gastronomii i cukiernictwa.,
- Przepisy BHP i HACCP
- a) przepisy BHP i przeciwpożarowe,
- b) zasady utrzymania, wymogi systemu HACCP,
- a) nowoczesne urządzenia w gastronomii i cukiernictwie,
- b) organizacja stanowiska pracy i jego wyposażenie,
- c) zastosowanie nowoczesnych urządzeń w utrzymaniu wysokiego standardu wyrobów.
- Technologie prac cukierniczo -ciastkarskich
- a) procesy technologiczne stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych – obróbka termiczna,
- b) technologia prac ciastkarsko – cukierniczych,
- c) receptury różnych wyrobów cukierniczych – sporządzanie różnego rodzaju ciast i wyrobów cukierniczych oraz sporządzanie kremów, mas, polew itp.
- d) sposoby dekorowania różnych wyrobów,
- e) wyroby cukiernicze na specjalne okazje – wyroby bankietowe, ekspozycje i aranżacja na stołach bankietowych i okolicznościowych.
- Zajęcia praktyczne
- a) gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym,
- b) procesy produkcji wyrobów cukierniczych.
PO UKOŃCZENIU KURSU ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA TYTUŁU CZELADNIKA
LICZBA GODZIN: 120h
CENA: 2000zł
ZAPEWNIAMY:
- materiały szkoleniowe
- wyposażone sale
- kameralne grupy
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł