Program szkolenia:
- Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo oraz znaczenie ich znajomości dla prawidłowego sporządzania potraw.
- Proces produkcyjny w gastronomii i zależność racjonalnego żywienia od prawidłowości jego przebiegu.
- Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży.
- Zastosowanie warzyw i owoców w żywieniu. Składniki surówek i sałatek i ich rola żywieniowa i echnologiczna.
- Zupy: podział, etapy sporządzania, zasady zagęszczania, rodzaje wywarów, zasady podawania, dodatki.
- Kasze: podział, zasady gotowania (rozklejone, rzadkie i gęste, sypkie i półsypkie).
- Potrawy z jaj.
- Potrawy z mięs.
- Zastosowanie w żywieniu dzieci i młodzieży potraw półmięsnych i bezmięsnych.
- Propozycje ciekawych potraw do zastosowania w kuchni przedszkolnej i szkolnej.
Cel kursu:
Celem kursu jest zapoznanie uczestników z zasadami praktycznej realizacji żywienia zbiorowego w placówkach oświatowo-wychowawczych. Zdobycie wiedzy dotyczącej planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, zbilansowanych posiłków oraz oceny ułożonych jadłospisów zgodnie z wymogami SANEPIDU oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Liczba godzin: 8 h
Cena kursu: 400 zł
Zapewniamy:
- materiały szkoleniowe,
- wyposażone sale,
- kameralne grupy.
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.