Program szkolenia:

  1. Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo oraz znaczenie ich znajomości dla prawidłowego sporządzania potraw.
  2. Proces produkcyjny w gastronomii i zależność racjonalnego żywienia od prawidłowości jego przebiegu.
  3. Metody obróbki termicznej szczególnie zalecane w żywieniu dzieci i młodzieży.
  4. Zastosowanie warzyw i owoców w żywieniu. Składniki surówek i sałatek i ich rola żywieniowa i echnologiczna.
  5. Zupy: podział, etapy sporządzania, zasady zagęszczania, rodzaje wywarów, zasady podawania, dodatki.
  6. Kasze: podział, zasady gotowania (rozklejone, rzadkie i gęste, sypkie i półsypkie).
  7. Potrawy z jaj.
  8. Potrawy z mięs.
  9. Zastosowanie w żywieniu dzieci i młodzieży potraw półmięsnych i bezmięsnych.
  10. Propozycje ciekawych potraw do zastosowania w  kuchni przedszkolnej i szkolnej.

 

Cel kursu:

Celem kursu jest zapoznanie uczestników z zasadami praktycznej realizacji żywienia zbiorowego w placówkach oświatowo-wychowawczych. Zdobycie wiedzy dotyczącej planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, zbilansowanych posiłków oraz oceny ułożonych jadłospisów zgodnie z wymogami SANEPIDU oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia.

 

Liczba godzin: 8 h 

Cena kursu: 400 zł

 

Zapewniamy:

  • materiały szkoleniowe,
  • wyposażone sale,
  • kameralne grupy.

 

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.