Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia

Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem i chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką. Aby zostać uczestnikiem szkolenia zaawansowanego i móc przystąpić do egzaminu potwierdzającego umiejętności w zakresie dietetyki, należy mieć skończony kurs dietetyki o zakresie podstawowym organizowany przez Szkołę College Medyczny lub też inna placówkę. Ewentualnie ukończone studia pierwszego stopnia z zakresu technologii żywienia.

Cena: 900 zł

Czas trwania kursu: 40 godzin

Absolwent kursu zaawansowanego wie:

jak jest zbudowany i jak działa organizm ludzki;
jak modyfikować dietę w zależności od stanu zdrowia i indywidualnie dostosowywać ją do preferencji pacjenta i jego możliwości finansowych;
jak oceniać wybrane parametry ciała BMI, WHR, udział tkanki tłuszczowej;
jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne organizmu PPM, CPM i określić wielkość deficytu energetycznego niezbędnego do ułożenia prawidłowej diety odchudzającej (bez efektu jo-jo);
jak wybrane czynniki psychiczne wpływają na powstawanie otyłości i chorób metabolicznych;
jak efektywnie prowadzić rozmowę z pacjentem;
jak dobierać indywidualny program treningowy w zależności od stanu zdrowia, wieku.

Program szkolenia

Cały kurs trwa 40 godzin zegarowych i obejmuje następujące zagadnienia:

1. Charakterystyka funkcji narządów organizmu człowieka:

  • Budowa układu krwionośnego i limfatycznego.
  • Budowa układu oddechowego.
  • Budowa układu ruchowego.
  • Budowa układu nerwowego i mózgu.
  • Budowa narządów zmysłu.
  • Budowa układu płciowego i wydalniczego.

2. Określenie stanu odżywienia człowieka:

  • Ocena stanu odżywienia.
  • Badania antropometryczne.
  • Ocena sposobu żywienia.
  • Wykorzystywanie technik komputerowych do tworzenia i oceny jadłospisów.

3. Zalecenia dietetyczne w rożnych stanach chorobowych:

  • Żywienie dietetyczne. Klasyfikacja diet wg PAN.
  • Niepożądana reakcja organizmu na pożywienie. Alergia pokarmowa, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa.
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów.
  • Osteoporoza.
  • Choroba refluksowa przełyku.
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa.
  • Zespół jelita drażliwego.
  • Choroba uchyłkowa jelit. Zaparcia.
  • Przewlekłe zapalenie trzustki.
  • Wodobrzusze – następstwo marskości wątroby.
  • Przewlekła niewydolność nerek.
  • Zmęczenie. Depresja.
  • Zapobieganie przerostowi prostaty poprzez odpowiednią dietę. Impotencja.
  • Cukrzyca typu I i II.

4. Jak efektywnie schudnąć – tworzenie indywidualnego programu odchudzającego:

  • Otyłość i nadwaga jako główne zagrożenia dla zdrowia człowieka.
  • Żywienie w diecie ubogoenergetycznej. Produkty zalecane i przeciwwskazane.
  • Dobór produktów i potraw w diecie ubogoenergetycznej.
  • Przykłady posiłków w diecie ubogoenergetycznej.
  • Diety niezbilansowane.

5. Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów międzyludzkich:

  • Podstawowa terminologia psychologiczna.
  • Typy osobowości.
  • Style komunikowania się. Techniki komunikacji werbalnej i formy komunikacji niewerbalnej.
  • Charakterystyka potrzeb człowieka.
  • Psychologiczne i społeczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem.
  • Zasady prowadzenia dyskusji i negocjacji.

6. Wysiłek fizyczny we wspomaganiu dietoterapii:

  • Aktywność fizyczna a funkcjonowanie organizmu.
  • Wysiłek fizyczny a masa ciała.
  • Przeciwwskazania do wysiłku fizycznego.
  • Rodzaje wysiłków fizycznych.
  • Zasady doboru ćwiczeń do treningu indywidualnego z uwzględnieniem przeciwwskazań zdrowotnych.
  • Przygotowanie do aktywności fizycznej (dieta, odzież, czynniki środowiskowe i psychospołeczne).
  • Zasady budowania indywidualnego programu treningu odchudzającego.

7. Elementy psychodietetyki:

  • Czym zajmuje się psychodietetyka?
  • Biologiczne, społeczne i kulturowe funkcje jedzenia.
  • Rodzaje zaburzeń w stylu odżywiania skutkujące otyłością.
  • Psychologiczne konsekwencje otyłości.
  • Zmiany psychologiczne wywołane stosowaniem diety i metody wsparcia psychologicznego.
  • Praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem otyłym.