CELE:

Przekrojowe przygotowanie kursantów do pracy w charakterze specjalisty w zakresie żywienia, oraz suplementacji w treningu sportowym. Szkolenie przedstawia różne sposoby żywienia sportowców oraz wyjaśnia jaki to może mieć skutek dla organizmu sportowca. Zakres szkolenia obejmuje podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Co więcej- opisuje biochemiczne przemiany zachodzące w organizmie człowieka aktywnego fizycznie.

ADRESACI:

Kurs dedykowany osobom, które ukończyły szkolenie z Dietetyki I stopnia.

EFEKTY KSZTAŁCENIA:

Na szkoleniu zostaną omówione reguły planowania żywienia dla osób aktywnych, oraz aspekty dietetyczne wpływające na zdrowie i samopoczucie sportowca. Uczestnik dowie się jak dietą wpłynąć na wyniki sportowe, a tym samym samopoczucie osób trenujących. Scharakteryzujemy rodzaje diety dopasowane do danej aktywności fizycznej.

Dodatkowo po zakończonym szkoleniu kursant:

  • Charakteryzuje rodzaje diety dopasowane do danej aktywności fizycznej
  • Rozpoznaje najczęściej pojawiające się mity w świecie dietetyki sportowej i fitness
  • Posiada adekwatną wiedzę, jak nieodpowiednio dobrany plan żywieniowy może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia i układ hormonalny zawodnika
  • Sprawnie oblicza zapotrzebowanie kaloryczne, węglowodanowe, oraz białkowe
  • Zna sposoby na poprawienie nawodnienia organizmu i ogólnej kondycji sylwetki
  • Odpowiednio dobiera, a także stosuje w praktyce techniki, oraz metody wspomagające zwiększenie wytrzymałości, wydolności, czy siły
  • Ocenia i znajduje odpowiednie suplementy, odżywki, oraz środki podwyższające sprawność
  • Umie tworzyć codzienne plany żywieniowe odpowiedzialne za redukcję wagi danej jednostki z uwzględnieniem jej potrzeb żywieniowych, jak i oczekiwań co do samej diety
  • Wychodzi naprzeciw sugestiom klienta zaspokajając jego ciekawość poprzez wyczerpujące/merytoryczne udzielenie odpowiedzi na nurtujące go pytania, związane z tematyką żywienia sportowców, jak również aktywnością ruchową.

PROGRAM:

  1. Energia na treningu – skąd czerpiemy energię podczas ćwiczeń?
  2. Zapotrzebowanie na energię sportowca
  3. Makroskładniki w ujęciu sportowym
  4. Rola i charakterystyka węglowodanów w aspekcie wysiłku fizycznego
  5. Rola białka i zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych
  6. Charakterystyka diety dla osoby aktywnej
  7. Dieta sportowca, czy osoby trenującej – różnice pomiędzy żywieniem zawodników a osób trenujących rekreacyjnie
  8. Rodzaj aktywności a dieta – charakterystyka diety w wybranych dyscyplinach
  9. Dieta w sportach siłowych
  10. Dieta w sportach wytrzymałościowych
  11. Nawodnienie a sport
  12. Hormony w sporcie
  13. najczęściej występujące zaburzenia hormonalne u sportowców
  14. Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach hormonalnych w sporcie
  15. Podstawowe wyniki badań krwi osoby aktywnej – co mogą powiedzieć o stanie organizmu?
  16. Suplementacja sportowa – charakterystyka najczęściej stosowanych odżywek i suplementów diety

 

CENA: 1500zł

ILOŚĆ GODZIN: 30h

 

ZAPEWNIAMY:

– materiały szkoleniowe

– wyposażone sale

– kameralne grupy

 

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)

– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł

– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł