CELE:
Przekrojowe przygotowanie kursantów do pracy w charakterze specjalisty w zakresie żywienia, oraz suplementacji w treningu sportowym. Szkolenie przedstawia różne sposoby żywienia sportowców oraz wyjaśnia jaki to może mieć skutek dla organizmu sportowca. Zakres szkolenia obejmuje podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Co więcej- opisuje biochemiczne przemiany zachodzące w organizmie człowieka aktywnego fizycznie.
ADRESACI:
Kurs dedykowany osobom, które ukończyły szkolenie z Dietetyki I stopnia.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Na szkoleniu zostaną omówione reguły planowania żywienia dla osób aktywnych, oraz aspekty dietetyczne wpływające na zdrowie i samopoczucie sportowca. Uczestnik dowie się jak dietą wpłynąć na wyniki sportowe, a tym samym samopoczucie osób trenujących. Scharakteryzujemy rodzaje diety dopasowane do danej aktywności fizycznej.
Dodatkowo po zakończonym szkoleniu kursant:
- Charakteryzuje rodzaje diety dopasowane do danej aktywności fizycznej
- Rozpoznaje najczęściej pojawiające się mity w świecie dietetyki sportowej i fitness
- Posiada adekwatną wiedzę, jak nieodpowiednio dobrany plan żywieniowy może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia i układ hormonalny zawodnika
- Sprawnie oblicza zapotrzebowanie kaloryczne, węglowodanowe, oraz białkowe
- Zna sposoby na poprawienie nawodnienia organizmu i ogólnej kondycji sylwetki
- Odpowiednio dobiera, a także stosuje w praktyce techniki, oraz metody wspomagające zwiększenie wytrzymałości, wydolności, czy siły
- Ocenia i znajduje odpowiednie suplementy, odżywki, oraz środki podwyższające sprawność
- Umie tworzyć codzienne plany żywieniowe odpowiedzialne za redukcję wagi danej jednostki z uwzględnieniem jej potrzeb żywieniowych, jak i oczekiwań co do samej diety
- Wychodzi naprzeciw sugestiom klienta zaspokajając jego ciekawość poprzez wyczerpujące/merytoryczne udzielenie odpowiedzi na nurtujące go pytania, związane z tematyką żywienia sportowców, jak również aktywnością ruchową.
PROGRAM:
- Energia na treningu – skąd czerpiemy energię podczas ćwiczeń?
- Zapotrzebowanie na energię sportowca
- Makroskładniki w ujęciu sportowym
- Rola i charakterystyka węglowodanów w aspekcie wysiłku fizycznego
- Rola białka i zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych
- Charakterystyka diety dla osoby aktywnej
- Dieta sportowca, czy osoby trenującej – różnice pomiędzy żywieniem zawodników a osób trenujących rekreacyjnie
- Rodzaj aktywności a dieta – charakterystyka diety w wybranych dyscyplinach
- Dieta w sportach siłowych
- Dieta w sportach wytrzymałościowych
- Nawodnienie a sport
- Hormony w sporcie
- najczęściej występujące zaburzenia hormonalne u sportowców
- Postępowanie żywieniowe w zaburzeniach hormonalnych w sporcie
- Podstawowe wyniki badań krwi osoby aktywnej – co mogą powiedzieć o stanie organizmu?
- Suplementacja sportowa – charakterystyka najczęściej stosowanych odżywek i suplementów diety
CENA: 1500zł
ILOŚĆ GODZIN: 30h
ZAPEWNIAMY:
– materiały szkoleniowe
– wyposażone sale
– kameralne grupy
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł