CELE:
Przekazanie uczestnikom kompleksowej wiedzy na temat kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uczestnicy zdobędą wiedzę na ten temat zarówno z obszaru dietetyki, jak i psychologii, a ponadto będą mieli okazję kształtować swoje umiejętności kulinarne w zakresie zdrowego i smacznego gotowania potraw lubianych przez dzieci i młodzież.
ADRESACI:
Specjalistyczny kurs żywienia dzieci i psychodietetyki pediatrycznej skierowany do lekarzy, dietetyków, studentów dietetyki oraz nauk o żywieniu, a także nauczycieli przedszkolnych i szkolnych, rodziców i opiekunów dzieci oraz wszystkim osób zainteresowanych tematyką żywienia i związanych z nimi trudnościami.
PROGRAM
MODUŁ 1
Żywienie dzieci i młodzieży
- Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze.
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży.
- Rola edukacji żywieniowej w zapobieganiu chorobom metabolicznym.
- Alergie pokarmowe u dzieci.
- Dieta wegetariańska i wegańska u dzieci.
- Probiotyki i prebiotyki w diecie dzieci.
- Zalecenia dotyczące suplementacji diety.
- Zagrożenia wynikające ze spożycia przez dzieci żywności wysokoprzetworzonej.
- Zasady układania jadłospisów dla dzieci i młodzieży.
MODUŁ 2
Jadłospisy przedszkolne
- Jadłospisy w szkole podstawowej.
- Zalecenia dotyczące doboru produktów spożywczych i metod obróbki kulinarnej.
- GHP i HACCP przy sporządzaniu posiłków w szkołach.
- Otyłość u dzieci – metody i techniki pracy z dziećmi.
MODUŁ 3
Psychodietetyka pediatryczna
- Matka i dziecko – momenty krytyczne w programowaniu metabolicznym dziecka.
- Wpływ naturalnego karmienia na budowanie racjonalnego schematu odżywiania dziecka.
- Wpływ domu i rodziny na nawyki żywieniowe dziecka.
- Zasady przygotowywania posiłków dla małych dzieci – zasada wymienników żywieniowych.
- Brak apetytu u dzieci – objawy, przyczyny, rozwiązania.
- Jak odchudzić małego grubaska – aspekty psychologiczne.
- Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u dzieci – anoreksja, bulimia, ortoreksja.
- Wdrażanie postaw żywieniowych u dzieci – zasady tworzenia zdrowych nawyków żywieniowych.
- Emocje a mechanizmy głodu i sytości.
- Manipulacja i perswazja w reklamach – jak uchronić dziecko.
LICZBA GODZIN: 16h
CENA: 600zł
ZAPEWNIAMY:
- materiały szkoleniowe
- wyposażone sale
- kameralne grupy
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł