Specjalistyczny kurs żywienia dzieci i psychodietetyki pediatrycznej skierowany do lekarzy, dietetyków, studentów dietetyki oraz nauk o żywieniu, a także nauczycieli przedszkolnych i szkolnych, rodziców i opiekunów dzieci oraz wszystkim osób zainteresowanych tematyką żywienia i związanych z nimi trudnościami.

 

Liczba godzin: 16

Cena: 600 zł

 

Cele szkolenia

Celem jest przekazanie uczestnikom kompleksowej wiedzy na temat kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uczestnicy zdobędą wiedzę na ten temat zarówno z obszaru dietetyki, jak i psychologii, a ponadto będą mieli okazję kształtować swoje umiejętności kulinarne w zakresie zdrowego i smacznego gotowania potraw lubianych przez dzieci i młodzież.

 

Program szkolenia:

MODUŁ 1

Żywienie dzieci i młodzieży

  1. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze.
  2. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży.
  3. Rola edukacji żywieniowej w zapobieganiu chorobom metabolicznym.
  4. Alergie pokarmowe u dzieci.
  5. Dieta wegetariańska i wegańska u dzieci.
  6. Probiotyki i prebiotyki w diecie dzieci.
  7. Zalecenia dotyczące suplementacji diety.
  8. Zagrożenia wynikające ze spożycia przez dzieci żywności wysokoprzetworzonej.
  9. Zasady układania jadłospisów dla dzieci i młodzieży.

a ) Jadłospisy przedszkolne

  1. Jadłospisy w szkole podstawowej.
  2. Zalecenia dotyczące doboru produktów spożywczych i metod obróbki kulinarnej.
  3. GHP i HACCP przy sporządzaniu posiłków w szkołach.
  4. Otyłość u dzieci – metody i techniki pracy z dziećmi.

MODUŁ 2

Psychodietetyka pediatryczna

  1. Matka i dziecko – momenty krytyczne w programowaniu metabolicznym dziecka.
  2. Wpływ naturalnego karmienia na budowanie racjonalnego schematu odżywiania dziecka.
  3. Wpływ domu i rodziny na nawyki żywieniowe dziecka.
  4. Zasady przygotowywania posiłków dla małych dzieci – zasada wymienników żywieniowych.
  5. Brak apetytu u dzieci – objawy, przyczyny, rozwiązania.
  6. Jak odchudzić małego grubaska – aspekty psychologiczne.
  7. Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u dzieci – anoreksja, bulimia, ortoreksja.
  8. Wdrażanie postaw żywieniowych u dzieci – zasady tworzenia zdrowych nawyków żywieniowych.
  9. Emocje a mechanizmy głodu i sytości.
  10. Manipulacja i perswazja w reklamach – jak uchronić dziecko.

 

Kurs poprowadzą:

mgr Joanna Zajęcka – dyplomowany psychodietyk, dyplomowany specjalista żywienia medycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, absolwentka sudiów MBA, dyplomowany coach ACSTH ICF. Posiada kilkuletnie doświadczenia zawodowe jako psychodietyk. Kreuje dobre nawyki zdrowotne, żywieniowe i  walczy z mitami i modami. Prowadzi  autorskie warsztaty dla pacjentów oraz personelu medycznego w placówkach medycznych oraz szkolenia z zakresu coachingu, motywacji, diet coachingu oraz dietetyki na kursach zawodowych, dodatkowo jako  trener – absolwent rocznej certyfikowanej  Szkoły Trenerów Biznesu –  Heuresis  w Krakowie, prowadzi warsztaty zdrowego odżywiania i zmiany nawyków żywieniowych.

 

Zapewniamy:

  • materiały szkoleniowe,
  • wyposażone sale,
  • kameralne grupy.

 

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.