Liczba godzin: 50 godzin
Cena szkolenia: 1100zł
Warunki uczestnictwa:
- Ukończone 18 lat;
- kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
- wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
- sekretariacie College Medyczny );
- KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
- Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
- końcowego.
Cel szkolenia:
Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.
Grupa docelowa:
Kurs skierowany jest do osób, które chcą rozwinąć umiejętności gastronomiczne.
Ramowy program kursu:
Podstawowe zagadnienia BHP:
– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,
– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,
– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,
– prawidłowa gospodarka towarowa,
– sporządzanie receptur w oparciu o food cost.
Potrawy restauracyjne:
– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety
-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
– włoskiej,
– francuskiej,
– japońskiej,
– meksykańskiej,
– japońskiej,
– rosyjskiej.
Efekty uczenia się:
Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu:
– podstawowych zasad żywienia,
– obowiązujących zasad BHP,
– składników odżywczych i zasad komponowania dań,
– zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,
– procesów technologicznych przygotowania potraw,
– prawidłowej organizacji swojego miejsca pracy,
– prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,
– przygotowania potraw i napojów według receptur,
– ozdabiania potraw,
– wykorzystania różnych technik kulinarnych.
Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharza.
Prowadzący zajęcia:
Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zapewniamy:
- Komplet materiałów dydaktycznych.
- Certyfikat ukończenia szkolenia
Po kursie uczestnik otrzymuje:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.