CELE:

Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności  i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.

ADRESACI:

Kurs skierowany jest do osób, które chcą rozwinąć umiejętności gastronomiczne.

PROGRAM:

Podstawowe zagadnienia BHP:

– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,

– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,

– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,

– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,

– prawidłowa gospodarka towarowa,

– sporządzanie receptur w oparciu o food cost.

Potrawy restauracyjne:

– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.

Rodzaje przygotowywanych potraw:

Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety

-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia

Rodzaje przygotowywanych potraw:

Kuchnia innej narodowości

Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:

– włoskiej,

– francuskiej,

– japońskiej,

– meksykańskiej,

– japońskiej,

– rosyjskiej.

EFEKTY KSZTAŁCENIA: 

Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharza. Nabywa wiedzę i umiejętności z zakresu:

– podstawowych zasad żywienia,

– obowiązujących zasad BHP,

– składników odżywczych i zasad komponowania dań,

– zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,

– procesów technologicznych przygotowania potraw,

– prawidłowej organizacji swojego miejsca pracy,

– prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,

– przygotowania potraw i napojów według receptur,

– ozdabiania potraw,

– wykorzystania różnych technik kulinarnych.

 

LICZBA GODZIN: 50h

CENA: 1100zł

 

ZAPEWNIAMY:

  • Komplet materiałów dydaktycznych.
  • Certyfikat ukończenia szkolenia

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł