CELE:
Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.
ADRESACI:
Kurs skierowany jest do osób, które chcą rozwinąć umiejętności gastronomiczne.
PROGRAM:
Podstawowe zagadnienia BHP:
– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,
– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,
– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,
– prawidłowa gospodarka towarowa,
– sporządzanie receptur w oparciu o food cost.
Potrawy restauracyjne:
– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety
-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
– włoskiej,
– francuskiej,
– japońskiej,
– meksykańskiej,
– japońskiej,
– rosyjskiej.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharza. Nabywa wiedzę i umiejętności z zakresu:
– podstawowych zasad żywienia,
– obowiązujących zasad BHP,
– składników odżywczych i zasad komponowania dań,
– zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,
– procesów technologicznych przygotowania potraw,
– prawidłowej organizacji swojego miejsca pracy,
– prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,
– przygotowania potraw i napojów według receptur,
– ozdabiania potraw,
– wykorzystania różnych technik kulinarnych.
LICZBA GODZIN: 50h
CENA: 1100zł
ZAPEWNIAMY:
- Komplet materiałów dydaktycznych.
- Certyfikat ukończenia szkolenia
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł