CELE:
Nabycie umiejętności i kwalifikacji z zakresu HACCP.
ADRESACI:
Kurs skierowany jest do osób pracujących w branży gastronomicznej.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Uczestnik po kursie nabywa specjalistycznych umiejętności z zakresu HACCP.
PROGRAM:
- Wstęp – nazwa, geneza, wdrożenie.
- System HACCP – zastosowanie definicji i pojęć.
- Idea i zasady systemy HACCP.
- Składowe systemu HACCP.
- Omówienie praktyki higienicznej GHP oraz praktyki produkcyjnej GMP w stosunku do systemu HACCP.
- Opracowanie schematu procesu technologicznego oraz weryfikacja, ocena prawidłowości i aktualności opisów produktów.
- Identyfikacja zagrożeń z uwzględnieniem zagrożeń mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych oraz czynniki kontroli.
- Określenie krytycznych punktów kontroli.
- Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego.
- Działania korygujące i weryfikacja.
- System HACCP – dokumentacja i zapisy.
- Procedury i instrukcje.
LICZBA GODZIN: 30h
CENA: 500zł
ZAPEWNIAMY:
- Komplet materiałów dydaktycznych
- Certyfikat ukończenia szkolenia
PO KYRSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł