CELE:
Kurs przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik.
GRUPA DOCELOWA:
Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie. Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.
PROGRAM:
- Zawód sommelier – omówienie.
- Geneza wina na świecie.
- Typologia win.
- Fizjologia smaku.
- Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących.
- Najważniejsze odmiany winorośli.
- Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
- Główne regiony produkcji wina.
- Jak czytać etykietę.
- Rodzaje korków, beczek, butelek.
- Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
- Temperatury podawania.
- Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
- Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
- Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
- Napowietrzanie i dekantacja.
- Kolejność podawania win.
- Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
- Reklamacje
- Rozmowa z klientem.
- Sposoby na bycie dobrym sommelierem.
- Wino i potrawy – zasady ogólne.
- Omówienie karty win restauracji.
- Degustacje analityczne.
LICZBA GODZIN: 30h
CENA: 700zł
ZAPEWNIAMY:
- Komplet materiałów dydaktycznych
- Certyfikat ukończenia szkolenia
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł