CELE: 

Kurs przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik.

GRUPA DOCELOWA:

Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki.

EFEKTY KSZTAŁCENIA:

Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie. Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.

PROGRAM:

  1. Zawód sommelier – omówienie.
  2. Geneza wina na świecie.
  3. Typologia win.
  4. Fizjologia smaku.
  5. Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących.
  6. Najważniejsze odmiany winorośli.
  7. Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
  8. Główne regiony produkcji wina.
  9. Jak czytać etykietę.
  10. Rodzaje korków, beczek, butelek.
  11. Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
  12. Temperatury podawania.
  13. Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
  14. Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
  15. Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
  16. Napowietrzanie i dekantacja.
  17. Kolejność podawania win.
  18. Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
  19. Reklamacje
  20. Rozmowa z klientem.
  21. Sposoby na bycie dobrym sommelierem.
  22. Wino i potrawy – zasady ogólne.
  23. Omówienie karty win restauracji.
  24. Degustacje analityczne.

 

LICZBA GODZIN: 30h

CENA: 700zł

 

ZAPEWNIAMY:

  • Komplet materiałów dydaktycznych
  • Certyfikat ukończenia szkolenia

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł