CELE:
Głównym założeniem szkolenia jest przekazanie wszystkim uczestnikom w sposób łatwy i przystępny podstawowych zagadnień związanych z testowaniem wina. Szkolenie ma formę warsztatu, pierwsza część wprowadza teoretycznie w temat, druga część pozwala na potwierdzenie w praktyce nowych wiadomości.
ADRESACI:
Szkolenie z degustacji win zostało przygotowane z myślą o wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z winami. Także dla osób, które chcą wiedzieć więcej o winach dla własnej przyjemności.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Po szkoleniu kursanci nabędą umiejętność odróżniania win, będąc w stanie rozpoznać to wino, które im smakuje. Ponadto będą potrafili uzasadnić swój wybór profesjonalnym językiem degustatora.
PROGRAM:
- Teoria degustacji.
- Omawiamy kolejność degustacji oraz warunki, w jakich powinna się odbywać.
- Chemia wina.
- Krótkie omówienie substancji smakowych dzięki którym odczuwamy konkretny smak.
- Fizjologia smaku.
- Wyjaśniamy, jak działa mechanizm odczuwania smaku, ćwiczenia z próbkami zapachowymi i smakowymi.
- Temperatury podania wina.
- W jakiej temperaturze podać jakie wino – od czego ona zależy i jak sobie radzić z temperaturą w warunkach domowych.
- Jakość wina.
- W jaki sposób rozpoznać wino dobre. Zasady oficjalne a jakość realna.
- Panel degustacyjny: a) degustacja win musujących (1 wino), b) degustacja win białych (2 wina), c) degustacja win czerwonych (3 wina).
CZAS TRWANIA: 8h
CENA: 350zł
ZAPEWNIAMY:
- materiały szkoleniowe
- wyposażone sale
- kameralne grupy
PO ZAKOŃCZONYM KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
- certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł