CELE: 

Kurs skupia się na Latte Art – to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.

ADRESACI: 

Szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy.

EFEKTY KSZTAŁCENIA: 

Nabycie zaawansowanej wiedzy na poziomie II stopnia z zakresu artystycznego parzenia kawy, oraz innych napojów. Zapoznanie się z alternatywnymi formami parzenia napojów kawowych.

PROGRAM:

OGÓLNE WPROWADZENIE: 

Część teoretyczna:
– dobór odpowiednich narzędzi – kaw (wybór najlepszych mieszanek) – dzbanków (dobór dzbanków o odpowiednim kształcie i wielkości) – mleka (na co zwrócić uwagę przy zakupie mleka).

  1. Kawa

–        palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single

–        kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?

–        obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka

–        czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata

–        Perfecto Espresso

–        Włoskie normy espresso i cappuccino

–        Kawy klasyczne – przegląd kaw

–        Estetyka pracy

 

2. Czynniki parzenia kawy

–        Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura

–        Temperatura wody

–        Rodzaj wody

–        Techniki zalewania

–        Czas parzenia kawy

3. Alternatywne metody parzenia kawy

–        French press

–        Mokka

–        Drip

–        Aeropress

–        Chemex

–        Coffee Syphon

4. Warsztaty

–        Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy

–        Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta

Część praktyczna:
– ćwiczenia grupowe/indywidualne
– dopracowanie procesu idealnie spienionego mleka

5. Cup Tasting

–        umiejętności rozpoznawania rodzajów  kawy oraz określania profilów smakowych

–        coffee in good spirits

–        wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami

6. Rodzaje mleka /Latte Art/

– mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura

–        mechanika free pouringu

–        wzory lane z ręki (free pouring)

–        wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne

–        kosmetyka wzorów

7. Free pour latte art – malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka (wzory standardowe):
– serce,
– jabłko,
– rozeta,
– dwie rozety,
– tulipan.

8. Etching latte art – malowanie przy pomocy szpikulca, wykałaczek:
– wykorzystanie wzorów standardowych do tworzenia własnych pomysłów – tworzenie wzorów z użyciem sosu czekoladowego, czekolady, cynamonu.

9. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu

10. Egzamin pisemny oraz praktyczny

 

CZAS TRWANIA: 45h
CENA: 900

 

ZAPEWNIAMY:

– materiały szkoleniowe

– wyposażone sale

– kameralne grupy

 

PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE: 

– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)

– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł

– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł