CELE:
Kurs skupia się na Latte Art – to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.
ADRESACI:
Szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy.
EFEKTY KSZTAŁCENIA:
Nabycie zaawansowanej wiedzy na poziomie II stopnia z zakresu artystycznego parzenia kawy, oraz innych napojów. Zapoznanie się z alternatywnymi formami parzenia napojów kawowych.
PROGRAM:
OGÓLNE WPROWADZENIE:
Część teoretyczna:
– dobór odpowiednich narzędzi – kaw (wybór najlepszych mieszanek) – dzbanków (dobór dzbanków o odpowiednim kształcie i wielkości) – mleka (na co zwrócić uwagę przy zakupie mleka).
- Kawa
– palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
– kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
– obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
– czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata
– Perfecto Espresso
– Włoskie normy espresso i cappuccino
– Kawy klasyczne – przegląd kaw
– Estetyka pracy
2. Czynniki parzenia kawy
– Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
– Temperatura wody
– Rodzaj wody
– Techniki zalewania
– Czas parzenia kawy
3. Alternatywne metody parzenia kawy
– French press
– Mokka
– Drip
– Aeropress
– Chemex
– Coffee Syphon
4. Warsztaty
– Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
– Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
Część praktyczna:
– ćwiczenia grupowe/indywidualne
– dopracowanie procesu idealnie spienionego mleka
5. Cup Tasting
– umiejętności rozpoznawania rodzajów kawy oraz określania profilów smakowych
– coffee in good spirits
– wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami
6. Rodzaje mleka /Latte Art/
– mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
– mechanika free pouringu
– wzory lane z ręki (free pouring)
– wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
– kosmetyka wzorów
7. Free pour latte art – malowanie przy pomocy mleka lanego z dzbanka (wzory standardowe):
– serce,
– jabłko,
– rozeta,
– dwie rozety,
– tulipan.
8. Etching latte art – malowanie przy pomocy szpikulca, wykałaczek:
– wykorzystanie wzorów standardowych do tworzenia własnych pomysłów – tworzenie wzorów z użyciem sosu czekoladowego, czekolady, cynamonu.
9. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu
10. Egzamin pisemny oraz praktyczny
CZAS TRWANIA: 45h
CENA: 900zł
ZAPEWNIAMY:
– materiały szkoleniowe
– wyposażone sale
– kameralne grupy
PO KURSIE UCZESTNIK OTRZYMUJE:
– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł
– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł