Liczba godzin: 50 godzin

 

Cena szkolenia: 1100zł

 

Warunki uczestnictwa:

  • Ukończone 18 lat;
  • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
  • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w
  • sekretariacie College Medyczny );
  • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
  • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu
  • końcowego.

 

Cel szkolenia:

Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności  i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.

 

Grupa docelowa:

Kurs skierowany jest do osób, które chcą rozwinąć umiejętności gastronomiczne.

 

Ramowy program kursu:

Podstawowe zagadnienia BHP:

– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni,

– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie,

– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania,

– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw,

– prawidłowa gospodarka towarowa,

– sporządzanie receptur w oparciu o food cost.

Potrawy restauracyjne:

– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją.

Rodzaje przygotowywanych potraw:

Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety

-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia

Rodzaje przygotowywanych potraw:

Kuchnia innej narodowości

Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:

– włoskiej,

– francuskiej,

– japońskiej,

– meksykańskiej,

– japońskiej,

– rosyjskiej.

 

Efekty uczenia się:

Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu:

– podstawowych zasad żywienia,

– obowiązujących zasad BHP,

– składników odżywczych i zasad komponowania dań,

– zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,

– procesów technologicznych przygotowania potraw,

– prawidłowej organizacji swojego miejsca pracy,

– prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,

– przygotowania potraw i napojów według receptur,

– ozdabiania potraw,

– wykorzystania różnych technik kulinarnych.

 

Po zakończeniu kursu jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharza.

 

Prowadzący zajęcia:

Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zapewniamy:

  • Komplet materiałów dydaktycznych.
  • Certyfikat ukończenia szkolenia

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.