Czas trwania – 50 godzin dydaktycznych

Cena kursu: 1100 zł

Podstawowe zagadnienia BHP
– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni
– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie
– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania
– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw
– prawidłowa gospodarka towarowa
– sporządzanie receptur w oparciu o food cost
Potrawy restauracyjne
– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Przyjęcia okolicznościowe/bankiety/bufety
-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
– włoskiej,
– francuskiej,
– japońskiej,
– meksykańskiej,
– japońskiej,
– rosyjskiej


Cel szkolenia:

Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze Kucharza oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności  i podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych.

Nabycie wiedzy i umiejętności w następujących obszarach:

– podstawowych zasad żywienia,

– obowiązujących zasad BHP,

– składników odżywczych i zasad komponowania dań,

– zasad optymalnego wykorzystania surowców w kuchni,

– procesów technologicznych przygotowania potraw.

– prawidłowej organizacji swojego miejsce pracy,

– prawidłowej obsługi urządzeń i akcesoriów kuchennych,

– przygotowania potraw i napojów według receptur,

– ozdabiania potraw,

– wykorzystania różnych technik kulinarnych.

 

Po zakończeniu kursu, jego uczestnik nabywa wiedzę, umiejętności
i doświadczenie niezbędne do pracy w zawodzie kucharze

Wskazówki metodyczne:

Uczestnik bierze udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych.
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i ćwiczeń praktycznych z użyciem
nowoczesnych środków dydaktycznych.

 

KURS KULINARNY DLA SZEFÓW KUCHNI

Wszystkie przygotowywane potrawy są oparte na współczesnych trendach kulinarnych

Czas trwania – 50 godzin dydaktycznych

Cena Kursu: 1900 zł

Podstawowe zagadnienia HACCP, BHP, PPOŻ, GMP, GHP
– omówienie zasad bezpieczeństwa w kuchni
– zasady używania sprzętu oraz jego zastosowanie
– zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania
– zastosowanie warzyw i owoców do dekoracji potraw
– zaopatrzenie produkcyjne
– prawidłowa gospodarka towarowa
– sporządzanie receptur w oparciu o food cost
– tworzenie ofert gastronomicznych przystosowanych do danych lokali
– inwentaryzacje miesięczne
– zarządzanie zasobami ludzkimi
– administracja kuchni
– przygotowanie dokumentacji kuchni oraz księgi HACCP

Potrawy restauracyjne i hotelowe
– potrawy kuchni restauracyjnej z nowoczesną prezentacją
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Menu konferencyjne / grupowe / okolicznościowe
-zasady komponowania potraw pod status przyjęcia
Rodzaje przygotowywanych potraw:
Kuchnia innej narodowości
Przygotowywanie potraw kuchni między innymi takich jak:
– włoskiej,
– francuskiej,
– japońskiej,
– meksykańskie,
– japońskiej,
– rosyjskiej,