Po zaliczonym egzaminie uczestnicy otrzymują zaświadczenie MEN uczestnictwa w kursie sommelierskim. DODATKOWO PŁATNY CERTYFIKAT w języku polskim i angielskim – 30 zł.

Kurs sommelierski przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik. Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki. Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie. Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.

Proponowany program:

Zawód sommelier – omówienie.
Geneza wina na świecie.
Typologia win.
Fizjologia smaku.
Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących.
Najważniejsze odmiany winorośli.
Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
Główne regiony produkcji wina.
Jak czytać etykietę.
Rodzaje korków, beczek, butelek.
Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
Temperatury podawania.
Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
Napowietrzanie i dekantacja.
Kolejność podawania win.
Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
Reklamacje.
Rozmowa z klientem.
Sposoby na bycie dobrym sommelierem.
Wino i potrawy – zasady ogólne.
Omówienie karty win restauracji.
Degustacje analityczne.

Czas trwania kursu: 30 godzin.

Cena kursu: 700 zł.

Po zakończeniu słuchacz otrzymuje zaświadczenie na druku MEN, dodatkowo certyfikat w cenie 30 zł.