Liczba godzin: 30 godzin

 

Cena szkolenia: 700zł

 

Warunki uczestnictwa:

  • Ukończone 18 lat;
  • kserokopia potwierdzenia dokonania przelewu;
  • wypełniony i podpisany własnoręcznie kwestionariusz osobowy (do wypełnienia w sekretariacie College Medyczny);
  • KOMPLET dokumentów należy dostarczyć przed pierwszymi zajęciami;
  • Obecność na min. 80% zajęć oraz uzyskanie pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego.

 

Cel szkolenia:

Kurs sommelierski przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik.

 

Grupa docelowa:

Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki.

 

Ramowy program kursu:

  1. Zawód sommelier – omówienie.
  2. Geneza wina na świecie.
  3. Typologia win.
  4. Fizjologia smaku.
  5. Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących.
  6. Najważniejsze odmiany winorośli.
  7. Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec.
  8. Główne regiony produkcji wina.
  9. Jak czytać etykietę.
  10. Rodzaje korków, beczek, butelek.
  11. Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina.
  12. Temperatury podawania.
  13. Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury.
  14. Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie.
  15. Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia).
  16. Napowietrzanie i dekantacja.
  17. Kolejność podawania win.
  18. Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje.
  19. Reklamacje
  20. Rozmowa z klientem.
  21. Sposoby na bycie dobrym sommelierem.
  22. Wino i potrawy – zasady ogólne.
  23. Omówienie karty win restauracji.
  24. Degustacje analityczne.

 

Efekty uczenia się:

Omawiane zagadnienia to m.in. sposoby produkcji poszczególnych rodzajów win, słownictwo winiarskie, regiony produkcji i najważniejsze odmiany winorośli na świecie. Podczas zajęć praktycznych odbywają się ćwiczenia z zakresu serwisu win oraz degustacja analityczna wyselekcjonowanych trunków.

 

Prowadzący zajęcia:

Michał Markowicz – Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach, restauracji Da Vinci w XVII-wiecznym dworku starostów Chęcińskich oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006/2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów). Wiceprezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

 

Zapewniamy:

  • Komplet materiałów dydaktycznych.
  • Certyfikat ukończenia szkolenia

Po kursie uczestnik otrzymuje:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
  • certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
  • certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.