Szkolenie baristyczne I stopnia to: omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.
Prowadzony przez nas kurs baristyczny to w 70% zajęcia praktyczne.
W przeliczeniu na uczestników zabezpieczamy po 0/4 kg kawy oraz 5 litrów mleka.
Robimy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju.
Przerabiamy również wstęp do art latte, czyli malowania na kawie dekoracji w postaci serca oraz rozety za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

Czas trwania szkolenia: 10 godzin.

Cena szkolenia: 350 zł.

Proponowany program:

– Pochodzenie kawy.
– Gatunki kaw.
– Mieszanki kaw.
– Rozpoznawanie ziaren robusty i arabiki.
– Wypalanie i przechowywanie kaw.
– Kofeina i jaj wpływ na człowieka.
– Parametry prawidłowego espresso.
– Ristretto.
– Americano.
– Coretto.
– Mocha.
– Con Panna.
– Cappuccino.
– Latte macchiato.
– Espresso macchiato.
– Irish coffee.
– Ice coffee.
– Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka).
– Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.
– Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw.
– Zajęcia praktyczne: wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów.
– Zasady spieniania mleka do różnych kaw.
– Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami.
– Latte art: ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta.
– Malowanie wykałaczką.
– Malowanie sosem czekoladowym.