Adresaci kursu:
Szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.
Cel kształcenia:
Celem kursu jest nabycie wiedzy związanej z żywieniem osoby borykającej się ze schorzeniem tarczycy.
Program szkolenia:
- Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego – anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.
- Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).
- Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.
- Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.
- Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.
- Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy – omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.
- Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała.
- Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).
- Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.
- Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.
- Program Profilaktyki Jodowej w Polsce – omówienie.
- Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D – najnowsze doniesienia.
Czas trwania: 8h
Cena kursu: 320 zł
Zapewniamy:
– materiały szkoleniowe,
– wyposażone sale,
– kameralne grupy.
Po kursie uczestnik otrzymuje:
– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),
– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,
– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.