Uncategorized

Adresaci kursu:

Szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.

 

Cel kształcenia:

Celem kursu jest nabycie wiedzy związanej z żywieniem osoby borykającej się ze schorzeniem tarczycy.

 

Program szkolenia:

  1. Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego – anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.
  2. Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).
  3. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.
  4. Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.
  5. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.
  6. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy – omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.
  7. Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała.
  8. Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).
  9. Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.
  10. Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.
  11. Program Profilaktyki Jodowej w Polsce – omówienie.
  12. Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D – najnowsze doniesienia.

 

Czas trwania: 8h

Cena kursu: 320 zł

 

Zapewniamy:

– materiały szkoleniowe,

– wyposażone sale,

– kameralne grupy.

 

Po kursie uczestnik otrzymuje:

– zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN),

– certyfikat w języku polskim dodatkowo 30 zł,

– certyfikat w języku angielskim dodatkowo 30 zł.